Agni

Agni, informace o odrůdě:

Původ: Česká republika, Morava. Zápis do Státní odrůdové knihy ČR: 2001

Vzniklo křížením: André a Irsai Oliver. Jedná se o nepříliš obvyklé křížení modrých a bílých hroznů.

Historie: Agni vzniklo díky spolupráci J.Havlíka, Ing.F.Zatloukala a L.Michlovského, šlechtitelů ze dvou moravských šlechtitelských stanic: ve Velkých Pavlovicích a v Perné.

Původ jména: Agni je bůh ohně. Slovo agni snamená v Sanskrtu „oheň“ a je příbuzné s latinským ignis, litevským ugnis i českým oheň, vše s totožným významem. Agni má tři formy: oheň, blesk a Slunce.

Doba sklizně: od první poloviny září

Požadavky na stanoviště: Agni nemá zvláštní požadavky na stanoviště ani půdu. Vhodná jsou místa s minimem jarních mrazů a s dostatkem vláhy.

Rozšíření: Morava. 

Víno: Z odrůdy Agni se vyrábí červená vína s neobvyklým charakterem a výrazným muškátovým aroma. Nezapře André ve svých genech, barva je nadprůměrně sytá. Ve vůni naopak dominují muškátové tóny připomínající Irsai Oliver. Ty jsou patrné i v chuti, ve které jsou doprovázeny velice jemnou tříslovinou.

Budoucnost odrůdy by mohla být spojena s výrobou nejen tichých, ale i dezertních vín.