Cabernet Sauvignon, informace o odrůdě:
Původ: Francie. Zápis do Státní odrůdové knihy ČR: 1980
Vznikl křížením: nahodilé křížení odrůd Cabernet Franc a Sauvignonu
Historie: Jedná se o starou odrůdu pocházející z Francie, která vznikla nahodilým křížením původní kabernetové odrůdy Cabernet Franc a Sauvignonu. Bez cíleného zásahu člověka tak vznikla modrá odrůda, která dnes patří mezi nejoblíbenější a také nejrozšířenější vína na celém světě. S výsadbou zhruba 220 tisíc hektarů si drží sedmou příčku celosvětově nejrozšířenějších odrůd.
Doba sklizně: druhá polovina října.
Požadavky na stanoviště: Cabernet Sauvignon potřebuje dostatek tepla a slunce. To mu poskytují záhřevné, nejlépe štěrkovité či hlinitopísčité půdy a jen ty nejteplejší polohy.
Rozšíření: Je pěstován na celém světě. V ČR jej lze s úspěchem pěstovat jen v těch nejteplejších místech Jižní Moravy.
Víno: Cabernet Sauvignon, je-li zpracován jako červené víno, nám nabídne ve své vůni i v chuti tóny černého rybízu, cedrového dřeva, grafitu z obyčejné tužky a vůni doutníkové krabice.
Jeho snadná a jednoznačná identifikace a jasná odlišnost od ostatních červených vín je údajně jednou z příčin, proč je Cabernet Sauvignon tak oblíbený.
Cabernet Sauvignon k dosažení ideální zralosti potřebuje čas. Bývá lahvován po dvou letech od sklizně, jeho školení bývá často spojeno se zráním v sudech Barrique. Po čtyřech až pěti letech začíná být přijemný k pití a optimálních vlastností dosáhne po pěti až deseti letech.
Alternativní názvy: Sauvignon Rouge, Petit-Cabernet, Bouchet
Cabernet Moravia, informace o odrůdě:
Původ: Česká republika, Morava. Zápis do Státní odrůdové knihy ČR: 2001
Vznikl křížením: Cabernet Franc a Zweigeltrebe
Historie: Mladičká špičková moravská odrůda vyšlechtěná Lubomírem Glosem v Moravské Nové Vsi. První křížení proběhlo v roce 1975. První sklizeň pak o čtyři roky později.
Doba sklizně: polovina října.
Požadavky na stanoviště: Cabernet Moravia není náročný na kvalitu půdy, potřebuje však dostatek slunce a to mu poskytují jen ty nejteplejší a nejjižnější polohy na Jižní Moravě.
Rozšíření: Morava. Nejteplejší polohy Jižní Moravy: okolí Velkých Pavlovic a Velkých Bílovic, Podluží, okolí Mikulova.
Víno: Při dobrém zvládnutí technologie patří červená vína z odrůdy Cabernet Moravia k těm nejlepším moravským červeným vínům. Vynikají tmavou granátovou barvou a plnou hebkou chutí s příjemnými tříslovinami.
Růžové víno nabízí harmonickou chuť i vůni s nádechem vanilky.