Frankovka

Frankovka, informace o odrůdě:

Původ: asi Rakousko. Zápis do Státní odrůdové knihy ČR: 1941

Vznikla křížením: nahodilým křížením odrůdy Heunisch s některou z dalších odrůd. Druhý z rodičů zatím není spolehlivě určen.

Historie: Tradiční odrůda pocházející pravděpodobně z Dolního Rakouska, kde jsou pro ni v nižších polohách ideální podmínky.

Doba sklizně: druhá polovina října

Požadavky na stanoviště: Frankovka potřebuje teplé slunečné polohy.

Rozšíření: po téměř celé střední Evropě, v Rakousku, Německu, Maďarsku a na Slovensku.
V České republice je druhou nejrozšířenější modrou odrůdou. Je vysazena na více jak 1200 ha (stav k 31.12.2010), z toho více jak 99% ploch je na Jižní Moravě.

Víno: Jedná se o oblíbené červené víno s širokou paletou možností konzumace. Nechá-li se Frankovka delší dobu vyzrát v sudech, získá tmavou rubínovou barvu a plnou kořenitou chuť s příjemnými ovocnými tóny. Naopak více kyselin a tvrdší třísloviny svědčí o spěchu vinaře při zpracovávání hroznů.
Růžové víno připravené z hroznů Frankovky nabízí příjemnou svěží chuť ovoce.

Alternativní názvy: Blaufränkisch, Blauer Limberger, Lemberger, Kékfrankos