Klaret

Klaret není odrůda. Pár slov o významu označení Klaret. V latině slovo clarum znamená jasný či světlý. V České republice je slovem Klaret označeno takové víno, které bylo vyrobeno z hroznů modré odrůdy bez nakvášení. Tak jsou v ČR vyráběna některá růžová vína. A vyjímečně i některá bílá vína.

Výroba růžového vína technologií Klaret:
Modré hrozny jsou po sesbírání pomlety stejným způsobem, jako při výrobě červeného vína. Vzniklý rmut (mošt s narušenými bobulemi) se však (na rozdíl od výroby červených vín) nechá naležet jen několik hodin.
Během naležení dojde k částečnému uvolnění červeného barviva, které je obsaženo ve slupkách bobulí. Poté je rmut vylisován a vzniklý mošt (šťáva) se zpracovává jako bílé víno. Vzhledem k tomu, že během naležení došlo pouze k částečnému uvolnění barviva, vylisovaný mošt má růžovou barvu.
Po vylisování je  mošt většinou odkalen a poté následuje kvašení. Během kvašení vznikne z růžového moštu růžové víno.

V některých zemích je růžové víno vyráběno smísením červeného a bílého vína. Tento způsob mísení vín však v České republice není povolen.

Výroba bílého vína technologií Klaret:
Celé hrozny se nejprve vylisují a to  jen malým tlakem. Výlisnost se pohybuje v rozmezí 45 – 50 %. Při tomto postupu z bobulí vytéká bílý mošt. Ten je následně zpracován stejným postupem, jako bílé víno. Tedy, následuje kvašení moštu a školení vína.

Frankovka na vinici nedaleko Velkých Bílovic. Z jejich modrých hroznů se běžně vyrábí červené víno typické svojí tvrdší, kořenitou a ovocnou chutí, čerstvou kyselinkou a vyššími tříslovinkami.
Někteří vinaři z Frankovky produkují i růžová vína, která, i navzdory krátkému naležení rmutu, si ponechávají, typickou odrůdovou, tvrdší a kořenitou chuť, doprovázenou kyselinkou a tříslovinami. 

Dvě vína vyrobená technologií Klaret.

Vlevo Rolandské modré Klaret. Bílé víno vyrobené z modrých hroznů odrůdy Rulandské modré.
Pokud by z těchto hroznů bylo vyrobeno tradiční technologií červené víno, mělo by rubínovou barvu, jahodovou, či třešňovou vůni a v chuti by nejspíše bylo cítit švestky, povidla a hořkou čokoládu.
Bílé víno, Rulandské modré klaret, má sytou zlatou barvou a intenzivní ovocnou vůní s tóny zelené hrušky a medu. Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice.

Vpravo Zweigeltrebe rosé. Růžové víno vyrobené z modrých hroznů odrůdy Zweigeltrebe.
Bylo-li by z hroznů Zweigeltrebe vyrobeno červené víno, mělo by granátovou barvu, vonělo by po višních, v chuti by byly patrné ovocné jemně kořenité tóny.
Růžové víno, Zweigeltrebe rosé, má sytou lososovou barvu, ovocnou vůni i chuť s tóny zralých šťavnatých jahod. Vinařství Turold Mikulov.