Sylvánské zelené je letitá odrůda pocházející z Rakouska, přesněji Rakouska-Uherska. Tam vznikla samovolným křížením mezi odrůdami Rakouské bílé a Tramín. Kdysi to byla nejrozšířenější odrůda na Moravě a proto se mu lidově přezdívalo „Morávka“. V Rakousku a Německu ji znají pod jménem Grüner Silvaner.
Sylvánské zelené v časech svého největšího rozšíření, sloužilo jako běžné stolní víno podávané k prostým jídlům, nebo se přidávalo do směsí s tvrdšími víny, aby je změkčilo. Později jej z výsadeb v České republice vytlačilo Neuburské.
V současné době je Sylvánské vysazeno jen na asi 1% vinic, ale znovu začíná být zařazováno do nových výsadeb. Jedním z vinařů, kteří se rozhodli pomoci návratu této historické odrůdy na výsluní, je i Vladimír Tetur. Sylvánské zelené má rádo dostatek vláhy a půdu bez obsahu vápna. Toho se mu ve Velkých Bílovících dostává v té správné míře.
A tak vhodná poloha, v kombinaci s fortelem pana Tetura, který tento styl vín umí znamenitě, nám přináší maximum, co tato odrůda umí.
Sylvánské zelené od Vladimíra Tetura je víno s typickou zelenožlutou barvou a s jemnou květinovou vůní, v níž lze cítit jemňounké lipové a ovocné tóny. V chuti je jemně kořenité, lehké a nenáročné, hladké a harmonické, s jemnými tóny bobulového ovoce, angreštu a bílého rybízu. Ideální víno k odpolednímu posezení, k lehkým úpravám pokrmů, k zeleninovým a těstovinovým salátům.