O odrůdě: podle pověsti vyplavily vlny Dunaje réví Neuburského u vinařské obce Oberarnsdorf. Zde jej nalezli vinaři (podle jiné verze příběhu rybáři) Christoph Ferstl a Franz Marchendl a vysadili jej do svých vinic v obci Arnsdorf. V roce 1872 vyrobili z první sklizně překvapivě dobré víno.
Informace o vynikajícím novém víně se rychle rozšířila do okolí a Neuburské se brzy stalo oblíbenou a hojně vysazovanou odrůdou nejen v Rakousku, ale i v celé tehdejší monarchii.
Na Moravě dokonce Neuburské vytlačilo Sylvánské zelené, kterému se pro jeho, do té doby neohroženou nadvládu, v místních vinicích lidově přezdívalo „Morávka“. Neuburské však později potkal podobný osud, jako jeho předchůdce. Ačkoliv se kvalita vín z něj produkovaných v průběhu let nesnižovala, přesto bylo z výsadeb vytlačeno mladší, na pěstování méně náročnou odrůdou, vypěstovanou panem Müllerem ze Švýcarského kantonu Thurgau.
Dnes se pěstování Neuburského věnuje jen zlomek vinařů a je vysazeno jen na zhruba 3% celkové plochy vinic v České republice.
Na Neuburské z Vinařství Josefa Dufka jsme se těšili již dlouhou dobu před jeho lahvováním. Pan Dufek totiž Neuburské umí opravdu skvěle zpracovat. Důkazem toho jsou nejen naše osobní preference, ale především ocenění a medaile z vinařských soutěží, které zde jeho Neuburské tradičně získávají.
Dufkovo Neuburské, s přívlastkem Kabinetní víno, má žluto zelenou barvu a příjemnou ovocnou vůni s tóny bílého grepu, doplněnou jemnými tóny lučního kvítí. V chuti je svěží, ovocité s pikantní kyselinkou a jemně nahořklou dochutí.
Je to moc příjemné vínko pro všechny, kdo ocení svěží vína s minimálním obsahem zbytkového cukru.