O odrůdě: Jedna z vinařských pověstí vypráví, že v roce 1772 si povolal hrabě Johann von Fries na zámek Bad Vőslau několik místních vinařů a předal jim réví, které obdržel z Portugalska. Nová odrůda byla velmi plodná a navíc i nenáročná na pěstování. Díky tomu si získala velkou oblibu a brzy byla vysazena ve 2/3 místních vinohradů.
Její sláva postupně překonala hranice regionu a rozšířila se do celého Rakouska-Uherska. Podle místa prvního pěstování se jí začalo říkat Vőslauer.
Na území dnešní České republiky byl Modrý Portugal poprvé vysazen v roce 1880, a to nejdříve v Čechách. Teprve až poté na Moravě. Za První republiky byl Modrý Portugal dokonce nejrozšířenější modrou odrůdou u nás. Byl vysazen na 9% plochy českých vinic a 16,5% moravských.
Modrý Portugal měl v té době pověst lidového vína a byl podáván především k prostým jídlům. Dnes je jeho pozice poněkud jiná. Vzhledem k tomu, že dozrává již v polovině září, je velká část jeho produkce využívána na výrobu Svaromartinských vín.
Víno: Modrý Portugal, který Vám dnes chci doporučit, však není zpracován jako mladé víno. Jedná se o klasické tiché víno, vyrobené z hroznů sklizených v roce 2011.
Nás oslovil svojí nádhernou sytou rubínovou barvou, ovocitou vůní s tóny zralých třešní a harmonickou chutí. V ní naleznete nádherné tóny červených zralých třešní srdcovek, doprovázené jemnou kyselinkou připomínající vyzrálé šťavnaté višně. Velmi jemná tříslovinka je následována jemně svíravými tóny v dochuti.
Tento Modrý Portugal neoslovil jen nás, ale i porotu na Valtických vinných trzích, kde získal Zlatou medaili.