Neronet je odrůda, kterou vyšlechtil prof.Ing. Vilém Kraus, CSc – nestor tuzemského vinařství, pedagog a neúnavný populizátor českého a moravského vína.
Neronet je modrá odrůda s vysokým podílem barviva ve slupce bobulí i v jejich dužnině.
Díky tomu je možné z něj vyrobit červené víno dvěma způsoby:
- Klasicky stejně, jako z hroznů ostatních modrých odrůd. Získáme tak velmi intenzivně zbarvené červené víno, které lze používat i jako barvířku, tedy pro zvýšení barevnosti jiných odrůd červených vín.
- Tak, jako bílé víno. Po krátkém naležení rmutu proběhne jeho vylisování a takto získaný mošt je dále zpracováván jako bílé víno. A právě touto technologií vyrobil Petr Bíza svůj Neronet, který Vám chci doporučit.
Neronet z Vinařství Petra Bízy má navzdory použité technologii velmi tmavou až inkoustovou barvu.
Vůně vína je výrazná, ovocná, s intenzivními tóny připomínajícími vyzrálé švestky a borůvky, přecházející do jemné vůně čerstvě uvařené kávy a mléčné čokolády.
Chuť vína je neobyčejně plná. Víno je mohutné, hebké a uhlazené, s minimem tříslovin, na jazyku kulaté, připomínající rozpouštějící se mléčnou čokoládu. Ta v dochuti přechází do tónů černých jeřabin, vyzrálých ostružin a sušených švestek.