Rulandské šedé je natolik známá odrůda, že psát o ní cokoliv, by připomínalo příslovečné nošení dříví do lesa.
Drtivá většina příznivců Rulandského šedého zná jeho historii a ví také, jak chutná víno z něj zpracované. Nejběžnější a také nejvyhledávanější vína této odrůdy mají vyšší obsah zbytkového cukru a v chuti nabízí typické tóny karamelu, medu a přezrálých hrušek.
Jakub Šamšula však pro svoje Rulandské šedé zvolil netradiční zpracování, díky kterému je jeho víno na míle vzdáleno běžným představám.
Do klasického postupu, typického pro tuto odrůdu a bílá vína vůbec, Jakub Šamšula přidal další technologický krok. Rmut ponechal po dobu 24 hodin macerovat a částečně i fermentovat v dubových sudech. Víno získalo neobvyklou plnost a vláčnost, je naprosto jiné, nekonvenční, přináší nové zážitky, pro tuto odrůdu zcela netypické.
Víno promlouvá barvou starého zlata s jantarovými záblesky a kořenitou hlubokou a zároveň i hřejivou vůní mateřídoušky a šalvěje. Neobvyklé tóny nalezneme i v chuti. Ta je hladká a dlouhá, víno působí velice plným a mohutným dojmem. Připomíná kompotované ovoce a zároveň přináší dozvuky akátu a vanilky.
Šamšulovo Rulandské šedé doporučujeme milovníkům suchých vín.