Vzpomínáte na časy, když jsme ještě byli dětmi? Jak jsme v tyto dny, rok co rok, netrpělivě odpočítávali, kolikrát se ještě vyspíme, než přijde Ježíšek?
Naše děti a naše vnoučata dnes mají ke svému počítání připravenou sladkou pomůcku, čokoládový Adventní kalendář. A tak je nasnadě, že i pro nás dospělé, aby nám čekání lépe ubíhalo, by měla být vytvořena pomůcka podobná. Nemusí obsahovat čokoládky, ale něco jiného, nejlépe také lahodného, klidně dětem ještě zapovězeného.
Prostě takový Adventní kalendář pro dospělé.
Ten, který Vám přináší Vinotéka Fany.cz je složený z dvaceti čtyř lahodných vín z Jižní Moravy. A jako každý správný Adventní kalendář, i tento je třeba otevírat postupně. Každý den jedno okénko, každý den jedno překvapení, každý den jedna lahev…
Vína z Adventního kalendáře pro dospělé:
1.12.
Dnes nás čeká první okénko, první překvapení, první víno.
První víno, zvláště pokud nás jich v rámci degustace čeká více, a nás jic čeká hned 24, by mělo být lehké, přitom lahodné a harmonické, příjemné, vzbuzující chuť, zvědavost a touhu.
O víně: po té, co jsme si ujasnili kriteria, náš kandidát na dnešní večer byl jasný.
Zlatavě žlutý, s ovocnou vůní připomínající šťavnatou dobře vyzrálou hrušku. V chuti lehký, jemně kořenitý se svěží kyselinkou:
Aurelius, bílé suché víno, Pozdní sběr, 2009, Château Valtice
Lokalita: hrozny ze kterých byl vyroben zrály na samotném jihu Moravy v katastru obce Dolní Dunajovice ve viniční trati Kraví hora.
Jedná se o malou vyvýšeninu (180 – 234 m.n.m) nedaleko Novomlýnských nádrží, tvořenou mořskými sedimenty, otevřenou celodennímu slunci.
Půda zde není příliš výživná a díky malému množství srážek a dostatku slunečního svitu je spíše sušší.
A právě takové podmínky vyhovují odrůdě Aurelius.
Odrůda: Aurelius vznikl nedaleko odtud, ve Šlechtitelské stanici v Perné, křížením Ryzlinku rýnského a Neuburského.
Historií jeho vzniku a původu jeho názvu, který se ne náhodou shoduje se jménem jednoho konkrétního římského císaře, jsme se podrobně zabývali v rubrice Doporučujeme.
2.12. – První neděle adventní
Víno: Dnes nás v Adventním kalendáři pro dospělé čeká mladá, na pěstování i zpracování náročná odrůda, která je navíc nalahvována jako mladé víno:
Víno světle žluté barvy s nádhernou květinovou vůní. V chuti je lahodné, na mladé víno až neobyčejně harmonické, s jemnými tóny tropického ovoce, doplněnými muškátovými tóny. Poválíte-li si jej chvíli na jazyku, ucítíte květinovou chuť i vůni s krásnými tóny lučních květů.
Svatomartinský Muškát moravský z Vinařství Vladimír Tetur.
Lokalita: Hrozny na jeho výrobu pochází z Velkých Bílovic, dnes se však této lokalitě podrobněji věnovat nebudeme. O podrobné informace nepřijdete, budeme k tomu mít dost příležitostí u dalších zajímavých vín z Velkobílovicka.
3.12.
Víno: Dnes otevíráme první červené víno v našem Adventním kalendáři.
Jedná se o Zweigeltrebe, jakostní odrůdové víno.
Možná si někteří říkáte: „Jen jakostní?“
Ti z Vás, kdo si jej u nás jednou jedinkrát koupili, rozumí, proč se dostalo do této exkluzivní společnosti.
Tohle Zweigltrebe je totiž Vaše nejoblíbenější červené víno z naší nabídky. Nejčastěji jej kupujete, nejčastěji jej kupujete opakovaně.
Víno granátové barvy s fialovými odlesky a s vůní višní. V chuti harmonické, s ovocnými tóny připomínajícími přezrálé višně a s jemnou tříslovinkou na závěr. Dobře a lehce se pije.
Zweigeltrebe, červené suché víno, jakostní odrůdové, 2009, Vladimír Tetur
Lokalita: Hrozny na jeho výrobu pochází z Velkých Bílovic. Popis Velkobílovicka si necháme na později, až budeme mít více prostoru.
4.12.
Dnes je svátek svaté Barbory.
Svobodná děvčata, chtějí-li dodržet tradice, mrznou v sadu při řezání své třešňové větvičky.
My si večer (svobodné dívky nevyjímaje), snad v klidu a v teple, otevřeme první růžové víno z našeho Adventního kalendáře, abychom se potěšili jeho krásnýmí ovocnými tóny.
Víno: Dnešní víno má sytou růžovou barvu a nádhernou vůni připomínající červené lesní plody. Především maliny a jahody.
V chuti je svěží, ovocité, připomíná čerstvý malinový kompot. V dochuti se maliny mísí s tóny šťavnatého červeného grepu.
Pár slov o výrobě: Víno je vyrobeno z modrých hroznů odrůdy Merlot. Po jejich sběru a následném odzrnění, proběhla osmihodinová studená macerace rmutu (laicky řečeno – vylouhování bobulí), během které se do moštu uvolnily aromatické látky a barvivo ze slupek. Tato část zpracování hroznů je velmi důležitá. Právě látky uvolněné během macerace dávají tomuto vínu ovocitost, která vytváří nádherné souznění vůní a chutí.
Merlot rosé, Pozdní sběr, 2011, Vinařství Vladimír Tetur.
O odrůdě: Oproti odrůdám, které jsme doposud v Adventním kalendáři degustovali, je Merlot vyslovený pamětník. Jedná se o původní francouzskou odrůdu, jejíž pěstování v regionu Bordeaux je písemně doloženo již ve 14.století.
Zpočátku měl Merlot spíše punc druhořadého vína a byl často pouze mísen s tehdy uznávanějšími odrůdami. Díky jeho hebkosti, lehkosti a vláčnosti postupně získal oblibu milovníků vína nejen ve Francii, ale také na celém světě.
Dnes je pěstován v Evropě, v Jižní a Severní Americe, v Austrálii a v Jihoafrické republice.
Připomíná Vám Merlot vývojem své obliby jinou odrůdu? Pokud ano, a myslíte bílou, věřte, že tímto okamžikem víte, které víno, přesněji kterou odrůdu, nalezneme v našem kalendáři 20. prosince.
V České republice byl Merlot zapsán do Státní odrůdové knihy v roce 2001.
Zajímavý je i původ, nebo přesněji důvod, vzniku jeho jména. Zajímá-li Vás, přečtěte si rubriku Doporučujeme, kde jsme jej podrobně popisovali.
5.12.
Dnes večer bude v mnoha domácnostech veselo. Veselo bude pravděpodobně i na ulicích až, na první pohled nesourodé trojice, částečně vlivem náledí a částečně pod jiným vlivem, budou klouzat od vyděšených dětí čert ví kam.
My, protože již máme děti odrostlé, si v klidu vychutnáme další zajímavé víno z našeho kalendáře a doufáme, že Vám se podaří totéž.
Víno: Jak jsme Vám již slibovali, dnes je na řadě Morávka. Mnoho z Vás si asi správně toto lidové označení přeložilo do současného názvu: Sylvánské zelené.
Tahle odrůda po letech zapomnění začíná zažívat svůj návrat a jedním z vinařů, kteří se o něj zcela jistě zaslouží je i Vladimír Tetur.
Sylvánské zelené při nešetrném zpracování může snadno skončit jako tvrdé a hrubé víno, nebo naopak jako fádní a nezajímavé.
Jak jsme si již u Muškátu moravského, další na zpacování náročné odrůdy, říkali, pan Tetur tato vína umí zpracovat s citem a značným fortelem.
I jeho Sylván je toho důkazem a to nejen proto, že mu jej chválíme my běžní milovníci vína, ale také proto, že oslovil porotu na významné rakouské vinařské výstavě Weinparade Poysdorf a získal tam zlatou medaili.
Ta je o to cennější, že právě Rakousko je novodobou domovinou této odrůdy.
Sylvánské zelené od Vladimíra Tetura je víno s typickou zelenožlutou barvou a s jemnou květinovou vůní, v níž lze cítit jemňounké lipové a ovocné tóny. V chuti je jemně kořenité, lehké a nenáročné, hladké a harmonické, s jemnými tóny bobulového ovoce, angreštu a bílého rybízu.
6.12.
Dnes večer nás čeká Svatomartinské víno, Veltlínské červené rané, zkráceně lidově přezdívané Večerka, z vinařství Malý vinař František Mádl.
Víno: Světle žluté víno s ovocnou vůní připomínající ananas. V chutí je lehké, s tóny tropického ovoce. V dochuti je mírně nahořklé, připomínající citrusové plody a mandle.
Veltlínské červené rané, Svatomartinské, Malý vinař Mádl
7.12.
U mladých vín zůstaneme i dnes, tentokrát je však na řadě červené.
Víno: Víno rubínové barvy s nádhernou ovocnou vůní. V chuti je svěží, s jemnými tříslovinkami, ovocité, s tóny švestek a zralých višní.
Modrý Portugal, Svatomartinské, Vladimír Tetur
8.12.
Dnes nás čeká mladá odrůda zpracovaná vinařem, kterého považujeme za jejího nekorunovaného moravského krále.
Tato odrůda často slouží k výrobě burčáku, my ji však budeme degustovat jako tiché bílé víno.
Víno oceněné Stříbrnou medailí na významných vinařských výstavách: AWC Vienna, Valtické vinné trhy, Forum Moravium
Víno: světle žluté barvy s muškátově-kořenitou vůní. V chuti je jemné, harmonické, s nízkým obsahem kyselin.
Je přímo ideální k dietním úpravám drůbeže, k lehkým úpravám zeleniny a těstovin.
Irsai Oliver, Kabinerní víno, Vladimír Tetur
Lokalita: hrozny pochází z viniční trati Zadní hora, která patří do katastru obce Velké Bílovice.
Velké Bílovice jsou po všech stránkách největší vinařskou obcí v České republice. Na 720 ha vinic zde hospodaří 1 028 pěstitelů (stav k 31.12.2010).
To je více pěstitelů, než ve druhé a třetí největší vinařské obci dohormady.
Druhé Valtice mají 197 pěstitelů, kteří hospodaří na 520 ha vinic a třetí Čejkovice 720 pěstitelů na 514 ha.
Výše uvedená data nejsou náhodná. Velké Bílovice totiž mají vynikající klimatické i půdní podmínky pro pěstování vinné révy.
Nejvýznamnější česká osobnost v oboru, Prof. Ing. Vilém Kraus, CSc. je popsal takto: po levé straně dálnice Brno – Břeclav se objeví viniční svahy ve Velkých Němčicích a lemují dálnici až do Velkých Bílovic, odkud pokračují na Žižkov. Je to řada viničních tratí prvotřídní bonity, které vystupují z rovinaté údolnice jako první vyvýšeniny kopcovitého terénu oligocenních Chřibů. Viniční svahy mají jihozápadní a jižní orientaci a jsou na podzim omývány teplými fénickými větry urychlujícími zrání hroznů.
Nám je sympatické, že právě Vladimír Tetur zpracovává hrozny pouze z bílovických vinic.
Bezezbytku využívá zdejší perfektní přírodní podmínky, svůj fortel, zkušenosti a cit pro víno. Proto jsou jeho vína tak lahodná a tak oblíbená.
Navíc umí zpracovat i odrůdy, na které si mnoho jiných vinařů ani netroufne. A umí je zpracovat tak, že vytvoří vína, která zaujmou i náročné členy porot na významných mezinárodních soutěžích.
9.12. – Druhá neděle adventní
Roučí šedé je původní český název odrůdy, která nás dnes čeká v našem kalendáři.
Víno: syté zlaté barvy s intenzivní vůní vyzrálé žluté hrušky, doplněné medovými tóny. V chuti je plné, ovocité, štavnaté, připomínající přezrálou slaďoučkou hrušku, med a karamel.
Rulandské šedé, Pozdní sběr, 2011, Vladimír Tetur
10.12.
Dnes večer nás čeká víno, které je velmi oblíbené na západ od našich hranic, zatím co u nás, na tuto odrůdu, mnoho lidí hledí s despektem.
Víno: světle žluté batvy s ovocnou vůní připomínající bílý grep a světlou broskev. V chuti je lehké, uhlazené, šťavnaté, s ovocnými tóny bílého grepu.
Müller Thurgau, Svatomartinské, 2012, Vladimír Tetur
11.12.
Dnes nás v Adventním kalendáři čeká první červené víno školené v barrique sudech.
Víno: tmavě červené až černé barvy s typickou barrique vůní s tóny kouře, spáleného dřeva a vanilky. V chuti je jemné, uhlazené, připomínající ožehnuté dřevo a vanilku. V dochuti s jemnými svíravými tóny.
Pan Tetur svá červená vína nechává dlouho zrát v nerezových tancích i dřevěných sudech, proto v současné nabídce naleznete teprve vína ze sklizně 2006, 2007 a 2008.
Tento styl „školení“ vína je pro vinaře v mnoha ohledech náročný (na prostory i finančně), pro nás milovníky vína je však jednoznačně přínosný. Dává nám totiž fantastická velmi plná červená vína.
A jak výrobu tohoto vína popisuje pan Tetur:
Dornfelder Barrique 2007 se vyráběl ve vinofikátoru bez přístupu kyslíku. Macerace (vylouhování barviva a tříslovin ze slupek) 14 dnů, JMF (jablečno-mléčná fermentace – přeměna hrubé kyseliny jablečné na hladší kyselinu mléčnou díky speciálním bakteriím) a další školení cca 24 měsíců. Nechal jsem vínu dostatek prostoru, aby šlo vlastní cestou. Tento „bohémský“přístup je poměrně zrádný. Proto bylo potřeba častěji na takto vyráběné víno dohlížet. Potom 10 měsíců na barrique sudech a pak již lahvování.
Dornfelder barrique 2007, Vladimír Tetur
12.12.
Dnes nás čeká bílé víno vyrobené z tradiční francouzské odrůdy.
Víno:je vyrobeno v duchu nových trendů, jen s nízkým obsahem alkoholu, pouhých 9,5%.
Ptáte se proč méně alkoholu?
Pokud potřebujete následující den brzy ráno vstávat, nebo sednout za volant a nechcete přijít o zážitek z dobrého vína, v takovém případě je pro Vás řešením některé z vín s nižším obsahem alkoholu.
Víno světle žluté barvy se zlatavými odlesky. Ve vůni s ovocnými tóny zralé broskve. V chuti je kořenité, plné, ovocité. Připomíná dobře vyzrálou broskev či tropické ovoce.
Sauvignon, Kabinetní víno, 2010, Vladimír Tetur
13.12.
Dnes má svátek Lucie. A jak praví lidová pranostika: Lucie noci upije, ale dne nepřidá.
Víno: my dnes upijeme jedno svěží víno syté růžové barvy, s nádhernou vůní zralých jahod.
Chuť vína je lehká, svěží, ovocná, přesně taková, jako se sluší na ta nejlepší růžová vína. V dochuti pak ucítíte šťavnatý jahodový kompot.
Cabernet Sauvignon rosé, Pozdní sběr, 2011, Vladimír Tetur
14.12.
Dnes nás v Adventním kalendáři čeká bílé víno o kterém bychom si podle názvu mohli myslet, že je příbuzné z Ryzlinkem rýnským, ale ve skutečnosti tomu tak není.
Víno: světle žluté barvy s nádhernou květinovou vůní doplněnou ovocnými tóny.
V chuti je lehké, uhlazené, s jemnou kyselinkou, která mu dává příjemnou šťavnatost, ovocité připomínající bobulové ovoce, angrešt a bílý rybíz.
Ryzlink vlašský, Pozdní sběr, 2011, Château Valtice
15.12.
Dnes náš čeká odrůda, která na rozdíl od včera představeného Ryzlinku vlašského, je odrůdou s Ryzlinkem rýnským skutečně příbuznou.
Vzhledem k tomu, že není příliš rozšířená, má punc jisté exkluzivity. Za nás Vám říkáme: „Moc se na ni moc těšíme“.
Víno: žluté až zlatožluté barvy s vůní lipového květu doplněnou ovocnými tóny broskve a ananasu.
V chuti je lehké, jemné, harmonické, s typickou „rýnskou“ kyselinkou a jemně nahořklou dochutí.
Hibernal, Pozdní sběr, 2010, Malý vinař František Mádl
Doporučujeme Vám, přečtěte si komentář Františka Mádla, uvedený v detailu vína.
16.12. – Třetí neděle adventní
Dnes nás čeká zajímavé Cuvée z vinařství Pavla Kosíka. Jedná se o jedno z jeho již tradičních, úspěšných a zajímavých Cuvée, která každoročně produkuje.
Víno: světle žluté barvy s výraznou vůní exotických plodů. V chuti je mírně minerální, s tóny pepře a exotického ovoce, to vše doplněné pikantní kyselinkou.
Sběr hroznů byl uskutečněn v poměru 50% Veltlínské zelené : 50% CHardonnay.
Cuvée VZ+CH, pozdní sběr, Vinařství Pavel Kosík
O lokalitě: Tvrdonice patří do slovácké vinařské podoblasti. Leží na hraně říční terasy ve výšce pouhých 176 m.n.m. V jejich těsné blízkosti se nachází lužní lesy, lemující nivu řek Kyjovka a Morava, které nedaleko obce protékají.
Z vinařského hlediska jsou asi nejzajimavější lokality Staré vinohrady ležící ve svahu severně od obce a Nové vinohrady umístěné na náhorní plošině na úrodných půdách na severním okraji Tvrdonic.
Právě z trati Nové vinohrady pochází hrozny na výrobu dnešního Cuvée.
A ještě pár čísel na závěr: celkem je v katastru obce necelých 89 ha vinic, které obhospodařuje 167 pěstitelů.
O odrůdě: Veltlínské zelené i Chardonnay nás v Adventním kalendáři ještě čekají. Až na ně přijde řada, budeme se jim podrobně věnovat.
Dnes si povíme o významu slova Cuvée. Slovo pochází z francouzštiny /čti: Kyve/ a je jím označena směs vín vyrobená z hroznů více odrůd.
Česky bychom mohli říci, že Cuvée vznikne mísením vín více odrůd.
Mnoho, převážně zahraničních vinařů, vyrábí svá tradiční Cuvée mísením svých oblíbených odrůd.
Někdy je toto mísení typické pro celou oblast. Například vinaři z oblasti Bordeaux vytváří svá Cuvée z odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot a Cabernet Franc.
Jinde se jednotliví vinaři díky svému Cuvée odlišují od ostatních vinařů přímo v oblasti. Takové recepty se pak dědí z generace na generaci, ale také někdy vznikají nové, doposud nepoznané kombinace.
Tímto vědomým mísením odrůd, vznikají specifická vína, která se vážou ke konkrétné oblasti, či konkrétnímu vinaři.
Mezinárodně srozumitelné slovo Cuvée u nás postupně nahrazuje původní české výrazy pro mísení vín, slova Kupáž a Scelování.
Jedná se o slova označující stejnou činnost vinaře – mísení několika odrůd dohromady za účelem dosažení specifických vlastností vína.
17.12.
Dnes nás v Adventním kalendáři potěší první víno z Vinařství Josefa Dufka.
Navíc víno vyrobené z odrůdy, o které jsme přesvědčeni, že ji Josef Dufek umí zpracovat tak, jako málokterý jiný vinař.
Víno: žlutozelené barvy s ovocnou vůní připomínající citrusové plody. V chuti je svěží, ovocité, s tóny bílého grepu, s příjemnou kyselinkou a jemně nahořklou dochutí.
Neuburské, Kabinetní víno, 2011, Vinařství Josef Dufek
O lokalitě: Josef Dufek má vinařství ve Svatobořicích-Mistříně, nedaleko Kyjova. Hrozny na Neuburské však tradičně nakupuje v Kobylí.
Kobylí je desátá největší vinařská obec v ČR. Nutno říci, že ne náhodou. Má vynikající klimatické podmínky. Navíc leží nedaleko Velkých Bílovic, v pásu viničních tratí prvotřídní bonity, o kterých jsme si psali 8. prosince.
18.12.
Třetí a zároveň i poslední růžové víno našeho Adventního kalendáře otevřeme právě dnes večer.
Víno: syté jasně růžové barvy s nádhernou svěží vůní lesního ovoce. V chuti je ovocité, s tóny zralých malin a lesních jahod a šťavnaté jako brusinkový kompot. V dochuti je smetanové připomínající smetanový jogurt.
Svatovavřinecké, Svatomartinské, 2012, Vladimír Tetur
19.12.
Dnes je v našem kalendáři na řadě odrůda, která patří mezi Vaše nejoblíbenější.
Víno: se sytou zlatožlutou barvou s vůní čajové růže a fialek. Extraktivní víno s plnou, nasládle kořenitou chutí doplněnou medovými tóny a tóny hrozinek.
Tramín červený, Výběr z hroznů, 2011, Vladimír Tetur
20.12.
Víno, které budeme dnes degustovat, patří mezi nejoblíbenější bílé odrůdy na světě. A jak už tomu tak bývá, o jeho cestě na výsluní rozhodla šťastná shoda náhod.
Víno: žluté až zlatavé barvy s vůní lipového květu. V chuti je plné, jemně kořenité, s jemnými tóny ananasu a s typickou mírnou hořkostí v dochuti.
Ryzlink rýnský, pozdní sběr, 2010, Vladimír Tetur
21.12.
Dnes měl přijít konec světa.
Nepřišel a nám se docela ulevilo. Čekají nás totiž ještě čtyři fantastická vína a nám by bylo moc líto, kdybychom se s Vámi o ně nemohli podělit. Byť jen virtuálně.
Víno: světle žluté barvy, aromatické, s výraznou vůní čajové růže a s jemnými citrusovými tóny. V chuti je plné, jemně kořenité, výrazně aromatické.
Pálava, Pozdní sběr. 2011, Château Valtice
22.12.
Dnes večer nás čeká poslední červené víno z našeho Adventního kalendáře. Jedná se o víno z Vinařství Vladimíra Tetura.
Víno: rubínové barvy s vůní alkoholizovaných višní. V chuti je plné a uhlazené s jemnými tříslovinami a s ovocnými tóny zralých višní a ostružin. V dlouhé dochuti se k ovocným tónům přidává chuť hořké čokolády.
Hrozny na výrobu tohoto vína byly sklizeny v roce 2008. Vladimír Tetur však červeným vínům během školení nechává dostatek času na vývoj. Červená vína lahvuje až po několika letech práce s nimi. Podrobně jsme se tomu věnovali při představování vína Dornfelder 11.prosince.
Rulandské modré, Pozdní sběr, 2008, Vladimír Tetur
23.12. – Čtvrtá neděle adventní
V předposledním okénku našeho Adventního kalendáře na nás čeká jedno z Vašich nejoblíbenějších vín v naší nabídce.
Víno: s nižším obsahem alkoholu. Víno světle žluté, až zlatavé barvy s ovocnou vůní s tóny manga a ananasu. V chuti je jemně kořenité, ovocité s pikantní kyselinkou.
Chardonnay, Pozdní sběr, 2010, Vladimír Tetur
24.12. – Štědrý den
Dnes si otevřeme víno, které je nejen důstojnou tečkou našeho Adventního kalendáře, ale zároveň se také skvěle snoubí s tradičním vánočním menu. Se smaženým kaprem a bramborovým salátem.
Víno: zelenožluté barvy s vůní lipového květu. V chuti je svěží, ovocité s tóny exotického ovoce (přesně tak, jak se na dobře vyzrálá vína této odrůdy sluší), s pepřovými tóny a jemnou hořko-mandlovou dochutí.
Veltlínské zelené, Pozdní sběr, 2010, Vladimír Tetur
O odrůdě: Veltlínské zelené
Co nás čeká za rok? Nový Adventní kalendář pro dospělé. Již nyní se na Vás i na něj těšíme 🙂
Předvánoční čas se změnil na vánoční, a my Vám přejeme pěkné, v pohodě a štěstí prožíté svátky vánoční a do nového roku hodně štěstí, zdraví a spokojenosti.