Muškát moravský, informace o odrůdě:
Původ: Česká republika, Morava. Zápis do Státní odrůdové knihy ČR: 1987
Vznikl křížením: Muškát Ottonel a Prachttraube
Historie: Mladá odrůda vyšlechtěná speciálně pro naše vinařské oblasti ve Šlechtitelské stanici v Polešovicích Ing.Václavem Křivánkem.
Dnes Muškát moravský patří k nejrozšířenějším novým odrůdám v České republice.
O odrůdě: Muškát moravský je velmi náročná odrůda. Jak na umění vinaře ve vinici, tak na fortel sklepmistra při zpracování hroznů ve sklepě.
Vytvořit z něj špičkové víno s nádhernou vůní a zároveň plnou chutí umí jen někteří vinaři. Určitě si vzpomenete na nejeden Muškátek, který sice krásně voněl, ale v chuti byl plochý, prázdný, třeba i s nepříjemnou kyselinkou.
Vytvořit Muškát moravský voňavý a plný a navíc ještě jako mladé víno, to zvládnou opravdu jen mistři nad mistry.
Ještě pár slov o Muškátu Ottonel, který byl v české republice nahrazen Muškátem moravským.
Muškát Ottonel je totiž velmi náročný na kvalitní, živné a záhřevné půdy a navíc vyžaduje teplé polohy, dobře chráněné před studeným prouděním.
Takových míst je v České republice opravdu poskrovnu.
V dostatečné míře je však má ve své domovině, ve Francii, kde jej v roce 1852 poprvé uvedl na trh Robert Moreau.
Doba sklizně: v první polovině září
Požadavky na stanoviště: Muškát moravský není náročný na polohu, v hlinitých půdách dává plnější vína.
Rozšíření: Muškát moravský je pěstován na území celé České republiky, nejrozšířenější je na Moravě v podoblasti slovácké.
Víno: Výroba kvalitního vína s muškátovou vůní je náročná a zvládne ji jen opravdu dobrý vinař. Je-li dobře zpracovaný, Muškát moravský nabízí lehčí vína s nižším obsahem kyselin a s výraznou muškátovou vůní.