Neuburské

Neuburské, informace o odrůdě:

Původ: Rakousko. Zápis do Státní odrůdové knihy ČR: 1941

Vzniklo křížením: vzniklo nahodilým křížením odrůd Veltlínské červené a Sylvánské zelené.

Historie: Réví Neuburského údajně vyplavil v šedesátých letech 19 století Dunaj u obce Oberarnsdorf nedaleko Wachau.
Zde jej našli vinaři (podle jiné verze příběhu rybáři) Christoph Ferstl a Franz Marchendl a vysadili jej do svých vinic v obci Arnsdorf.

V roce 1872 vyrobili z první sklizně překvapivě dobré víno.
Informace o kvalitě nové odrůdy se rychle rozšířila do okolí a pak i do celé monarchie.
Neuburské se brzy stalo oblíbenou a hojně vysazovanou odrůdou nejen v Rakousku, ale i v celé monarchii.

U nás bylo Neuburské kdysi hodně rošířené, ale postupně jej z výsadeb vytlačil Müller Thurgau.
Dnes zabírá plochu asi 340 ha, což činí asi 3% plochy osázené bílými odrůdami. Nejvíce je rozšířeno právě na Velkopavlovicku, kam patří i Kobylí.

Doba sklizně: druhá polovina září.

Požadavky na stanoviště: Neuburské potřebuje chráněné polohy, není však náročná na kvalitu půdy.

Rozšíření: Neuburské je rozšířeno především v Rakousku a na Moravě.

Víno: plná, hebká a harmonická chuť s menším obsahem kyselin doplněná jemným aroma charakterizuje víno vyrobené z hroznů Neuburského.