Včera si Mikulášovy štědrosti užily děti.
Dnes bychom si na Svatého Mikuláše mohli vzpomenout i my. Třeba s lahví výborného Hibernalu od Jakuba Šamšuly. Naleznete jej mimo jiné i v našem Adventním kalendáři pro dospělé.
Hibernal je zajímavá odrůda, která vznikla v pohnutých letech druhé světové války, křížením Seibelu a Ryzlinku rýnského. V roce 1944 jeji šlechtění dokončil Dr. Helmut Becker v Ústavu pro šlechtění révy vinné v Geisenheimu, v oblasti Rheingau v Německu.
Vína z ní vyrobená jsou typická svojí intenzivní ovocitou vůní a plnou, extraktivní chutí s typickou kořenitostí doprovázenou ovocnými tóny. Hibernal nám dává vynikající vína, která přes svoje kvality, byla po dlouhá desetiletí opomíjená.
I dnes se jedná o málo rozšířenou a stále nepříliš známou odrůdu, která se však v poslední době začíná dostávat do obliby, zejména u českých a moravských milovníků vína.
Šamšulův Hibernal je vyroben z hroznů, které pochází z viniční trati Stará Hora. Jedná se o vinohrady umístěné v mírném svažitém terénu orientovaném na jih. Hrozny jsou zde den co den vystaveny blahodárné síle slunečních paprsků a tak se ani nelze divit, že 27. září 2012, když byly sesbírány, již dosahovaly krásné cukernatosti 23,4 oNM.
A jak svůj Hibernal popisuje sám Jakub Šamšula?
Uchvátí nás barva sytě slámová s citronovým nádechem přecházející do průrazné vůně bezu, broskvového kompotu a mandarinky. Chuť je strukturovaná, kouzelně sladěná – vynikne pomeranč, angreštové želé a kandované ovoce v harmonickém spojení s hroznovým cukrem. Toto víno doporučuji podávat k tvarohovým dezertům a k zelenině, především chřestu.