Pálava je mladá atraktivní odrůda, která v tuzemském žebříčku obliby předčila i mnoho starších a celosvětově uznávaných odrůd.
Vznikla křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Zasloužil se o ni Ing. Josef Veverka, který s jejím šlechtěním začal v 70 letech minulého století.
Do státní odrůdové knihy byla Pálava zapsána v roce 1977. Na svoji slávu, přesněji na své obdivovatele, si však musela počkat až do současnosti.
Vzhledem k tomu, že já osobně mám ráda vína sušší a většina vinařů tuto odrůdu zpracovává spíše jako sladší víno, přiznávám, že mě také dlouhou dobu Pálava neoslovovala. Až do té chvíle, než jsem ji ochutnala, „jen“ polosuchou, od Františka Mádla.
Mádlova Pálava má sytě žlutou až zlatavou barvu a nádherně voní. Ve vůni ucítíte med a čajovou růži. V chuti je příjemně aromatická, medová, přitom nijak přehnaně sladká. Je jemně kořenitá s mimořádně dlouhou dochutí.
Nepříliš vysoký zbytkový cukr v kombinaci s příjemnou kyselinku, ji dělá svěží a příjemně pitelnou.
Věřím, že potěší všechny milovníky vín z nižším obsahem zbytkového cukru.