Popis nejběžnějších a u nás nejčastěji pěstovaných odrůd révy vinné.
Krátce o původu révy vinné
Réva vinná je jedna z nejstarších kulturních rostlin pěstovaných člověkem.
Její zralé plody – bobule, byly od počátku využívány jako surovina pro výrobu vína a také k přímé konzumaci.
Její předchůdce, réva lesní, pochází z oblasti Kavkazu.
V odborné literatuře je réva lesní častěji uváděna latinským jménem: Vitis vinifera sivestris.
V oblasti Orientu byla réva lesní lidmi cíleně pěstována a šlechtěna již před 7, možná i 10 tisíci lety.
Vznikla tak réva ušlechtilá, Vitis vinifera sativa, která se stala základem všech dnes pěstovaných Euroasijských druhů révy vinné.
Prostřednictvím Féničanů se réva vinná dostala k Řekům a od nich až k Římanům. Ti ji v dobách Římské říše rozšířili po velké části Evropy.
O révě vinné
Réva vinná je popínavá dřevnatá liána, pnoucí se po oporách, k nimž se přichycuje pomocí úponků.
Převážně cílenou činností člověka, někdy však také nahodilým křížením, vznikl nespočet odrůd révy vinné.
Ty odrůdy, které jsou v České republice registrovány jako moštové odrůdy určené pro výrobu jakostních vín, vám představujeme níže.
Seznam není kompetní, jsou v něm uvedeny pouze nejrozšířenější odrůdy u nás.
Moštové odrůdy bílé
Odrůdy révy vinné, ze kterých se vyrábí bílé víno.
Barva hroznů těchto vín je označována jako bílá, případně jako červená.
Bílé hrozny má například Rulandské bílé, Ryzlink rýnský, či Veltlínské zelené.
Červené hrozny má kupříkladu Tramín červený, Rulandské šedé, nebo Pálava.
Moštové odrůdy modré
Odrůdy révy vinné, ze kterých se vyrábí převážně červené víno a méně často růžové víno.
Vyjímečně se však můžeme setkat i s bílými víny vyprodukovanými z hroznů některých modrých odrůd.
Barva hroznů těchto vín je označena jako modrá.
Vysvětlení pojmů používaných při označování vína
Následující označení nesou vína bez ohledu na odrůdu, pokud splňují specifické požadavky s označením spojené.