André

André, informace o odrůdě:

Původ: Česká republika, Morava. Zápis do Státní odrůdové knihy ČR: 1980

Vzniklo křížením: Svatovavřineckého a Frankovky. Pyl Svatovavřineckého byl nanášen na bliznu Frankovky.

Historie: André vypěstoval Ing. Jaroslav Horák ze šlechtitelské stanice Velké Pavlovice, křížením Svatovavřineckého a Frankovky.

Odrůda byla pojmenována na počest velkého obdivovatele a propagátora moravských vín Christiana Carlse Andrého (1763-1831).
Ch.C.André pocházel ze Saska, velkou část svého života však prožil v Brně.
Byl veřejně velmi činný. Mimo jiné se zapojil do práce Moravské hospodářské společnosti, propagoval vznik zemského muzea na Moravě a byl zakladatelem Spolku na podporu šlechtění ovoce a révy v Brně.

Doba sklizně: konec října

Požadavky na stanoviště: André vyžaduje výbornou polohu plnou slunce a půdu plnou živin.

Rozšíření: Morava. Nejlépe se mu daří v nejteplejších oblastech Jižní Moravy.

Víno: Tato odrůda je především používána pro výrobu červeného vína. Je-li víno vyrobeno z opravdu vyzrálých hroznů, nabízí vůni peckového ovoce, ve vyšším stupni vyzrálosti až borůvek a povidel. Chuť je plná a harmonická s hebkými tříslovinami.