Cuvée

Cuvée není odrůda.

Pár slov o významu názvu Cuvée.  Slovo pochází z francouzštiny /čti: Kyve/ a je jím označena směs vín vyrobená z hroznů více odrůd.

Mnoho vinařů vyrábí svá tradiční Cuvée mísením svých oblíbených odrůd a se svým vínem se tak odlišují od ostatních vinařů v jejich oblasti. Recepty se dědí z generace na generaci, ale také vznikají nové, doposud nepoznané kombinace.
Tímto vědomým mísením odrůd, vznikají specifická vína, která nám přináší nové barvy, vůně i chutě, a obohacují nabídku vín na trhu.

Mezinárodně srozumitelné slovo Cuvée v současnosti nahrazuje původní české označení mísení vín, a sice slovo Kupáž, nebo také Scelování.
Jedná se o slova označující stejnou činnost vinaře – mísení několika odrůd dohromady za účelem dosažení specifických vlastností vína.