Irsai Oliver, informace o odrůdě:
Původ: Maďarsko. Zápis do Státní odrůdové knihy ČR: 1975
Vznikl křížením: Čabaňské perly a Bratislavského bílého
Historie: Odrůdu vyšlechtil ve třicátých letech minulého století Kocis Pál v Maďarsku.
Původ jejího jména není zcela přesně doložen. Údajně získala jméno po vinaři, který se zasloužil o její komerční využití. Jiné zdroje však uvádí, že se tak jmenoval řidič, či mladý chlapec z okruhu Pálových známých.
Doba sklizně: druhá polovina srpna.
Požadavky na stanoviště: teplé prosluněné polohy, které nesmí být suché.
Rozšíření: Česká republika, Maďarsko, Slovensko, Slovinsko, Rakousko.
Víno: Irsai Oliver je raně zrající odrůda s muškátovou vůní i chutí, ze které je velmi složité vytvořit lahodné víno. Víno které není ploché, není krátké a nemá hořčinku.
Má však jednu výhodu: dozrává již v průběhu srpna.
Toho využívá většina vinařů, volí jednodušší cestu zpracování: z Iršaje, jak je lidově nazýván, vyrábí oblíbený burčák.
Alternativní názvy: Irsay Olivér, Iršaj