Dobré jídlo si zaslouží pečlivě vybrané kvalitní víno – důležité je, aby vznikl harmonický, nebo naopak zajímavý kontrastní celek.
Jak otevřít láhev?
- Funkce záklopky?
Záklopka má zaručit nedotčenost láhve. Kromě toho zpomaluje výměnu plynů uvnitř láhve a okolním prostředím. Záklopky jsou vizuální záležitostí, především láhev s vínem zdobí. Většina záklopek se vyrábí z umělé hmoty nebo ze staniolu.
- Jak správně vytáhnout zátku?
Při manipulaci s vývrtkou záleží vždy na působení tažné síly. Zátka by měla z hrdla láhve mírně a jistě vyklouznout, aniž bychom ji museli vytahovat.
Mírně proto, že příslovečná rána při vytažení zátky může vínu uškodit. Prudké vyrovnání tlaku v láhvi s okolním prostředím a náhlý přístup kyslíku dobrá vína stresují.
- Zkouška zátky
Než se víno začne nalévat, měla by nejdřív směřovat k nosu zátka. Nemocné zátky se prozradí už svým pachem po zatuchlém sklepě a pravděpodobně bude i napadeno víno.
- Zkouška vína
Kdo láhev otevřel, nalije nejdřív sobě, aby mohl víno ochutnat, ale jen malým douškem.
Jak nalévat víno?
Víno se do sklenice nalévá zvolna a opatrně, nikoli prudkým proudem. U vín ušlechtilých může ten, kdo nalévá, vzít sklenici i do ruky, horní částí ji naklonit k hrdlu láhve a víno do ní zvolna vlít. Obvykle však stojí sklenice na stole a víno se do ní nalévá shora.
Otvírání láhve s vínem u stolu, tedy před očima publika – tato zásada „coram publico“, má svou dlouhou tradici.
- Nalévání vína
Když hostitel shledá, že je víno dobré, mohou být obslouženi hosté. Do vlastní sklenice dolévá hostitel na konec.
- Kolik vína do sklenice
Všeobecné pravidlo je, že malé sklenice plníme jenom do jedné třetiny, velké poháry jenom do jedné čtvrtiny a zbytek vína zůstává v láhvi. Ve víně se plně rozvine buket a lépe se vychutná.
Vhodná sklenice na víno by měla splňovat kritéria z hlediska ocenění barvy, odstínů, vůní a chutí. Jen tak dostane vínu plné uznání.
- Dekantace vín
Dekantace se provádí s velkými červenými víny, popř i s ročnikovými bílými a to zejména proto, aby bylo odděleno víno od sedimentu (vysrážený vinný kámen, barvivo) a zároveň aby došlo k provzdušnění vína. Díky dekantaci nám víno prozradí o sobě mnohem víc.
- Degustace vína – Degustovat neznamená pít!
Smyslem degustace vína je senzorická – smyslová analýza vína, poznání a vyhodnocení jeho charakteru a kvality, případně porovnání kvality řady vín mezi sebou. Degustace a konzumace vína jsou tedy dvě různé věci.
Degustaci může člověk provádět samostatně, ale je lépe víno hodnotit ve společnosti přátel – vždyť víno je nápoj společenský a o víně je nutno hovořit.
Několik rad pro správnou degustaci a zhodnocení vína
- Před degustací nekonzumujte výrazná nebo kořeněná jídla, která otupí chuťové i čichové smysly
- K degustaci použijte vhodný typ sklenice
- Víno vychlaďte na správnou teplotu
- Víno nalijte do cca 1/5 – 1/4 objemu sklenice, aby byl dostatečný prostor pro uvolňování aromatických látek
- Pro celkové posouzení vzorku je potřeba přibližně 4 minuty – při ochutnávání nespěchejte, víno důkladně posuzujte zrakem, čichem i chutí
- Pro neutralizaci chuťového vjemu je nejvhodnější použít pečivo a mírně perlivou neslazenou vodu
-
Vzhled vína
- Nejprve si na víně všímáme barvy a čirosti – podívejte se proto na víno ve sklenici proti zdroji světla (nejlépe přirozeného, umělé zkresluje vjem). Intenzita a odstín barvy se liší podle stáří vína, odrůdy, stupně vyvinutosti vína a vyzrálosti hroznů.
- Jedním ze znaků kvality vína je i jeho konzistence – zakružte sklenkou tak, aby se víno rozprostřelo po jejích stěnách. Kvalitní vína budou tzv. slzet ( po stěnách sklenky budou stékat těžké kapky = slzy).
-
Vůně vína
Zakružte sklenicí tak, aby se víno rozlilo po vnitřní ploše sklenice. Přičichněte k okraji sklenice a posuďte vůni vína – nejdůležitější je první dojem.
Podle vůně můžeme usuzovat odrůdu, vyzrálost vína i použitou technologii. Vůni vín přirovnáváme k vůni ovoce, rostlin, květů, koření a jiným. Zkuste také přičichnout ke sklenici po jejím vyprázdnění.
-
Chuť vína
Je vrcholem jejího hodnocení a ocenění. Vezměte do úst přiměřené množství vína a chvíli ho v ústech převalujte, abyste mu vystavili všechny chuťové buňky. Zkuste odhadnout obsah alkoholu, kyselin, zbytkového cukru i tříslovin, které jsou typické svíravým pocitem na dásních.
Zhodnoťte víno také jako celek – jak je harmonické, zda jsou jednotlivé složky vyvážené, jaký chuťový vjem zůstane po polknutí (dochuť).