Přehled odrůd bílých vín pěstovaných v ČR

Nejen pro milovníky suchých vín je vhodná tato kategorie vína. Bílé víno totiž může být suché i výrazně sladké, uspokojí prakticky všechny skupiny milovníků vína.

Zajímavostí je, že bílé víno se nemusí nutně vyrábět z bílých druhů vinné révy. Jestli půjde o bílé víno, se rozhoduje v průběhu lisování moštu, ze kterého pak vzniká víno.

Bílé odrůdy jsou obvykle vhodné k okamžité spotřebě, některé však lze archivovat a konzumovat až po letech. Bílá vína doporučujeme skladovat při teplotě 9-11 °C, pro podávání je vhodná teplota 11-13 °C.

  • Aurelies

Víno je světle zelené až zelenožluté barvy s výraznou vůní po kopřivách, broskvích nebo až po černém rybízu. Víno je svým charakterem mohutné, harmonické a mírně kořenité.

Kombinace s jídlem: husí játra, dezerty, ovčí sýry, uzené ryby a kořenitá jídla

  • Chardonnay

Víno je žluté až zlatožluté barvy, obsahuje výrazné aromatické látky. V projevu připomíná svěžest rozkvetlé louky, lesní jahody a někdy až ananas. V chuti má víno bohatou strukturu, něžnost mladých plodů lískových oříšků a eleganci a svěžest kyselin.

Kombinace s jídlem: doporučuje se ke kuřecímu masu s ovocem, k telecímu a vepřovému masu a pikantním sýrům.

  • Děvín

Víno je zlatožluté barvy, výrazné extraktivní květinové vůně a plné až medové chuti doplněné harmonickou kyselinkou.

Kombinace s jídlem: doporučujeme podávat k sýrům s modrou plísní a dezertům.

  • Irsai Oliver

Víno je zlatožluté barvy, typické velmi pronikavé vůně, plné chuti, připomínající muškátové víno, ale svým charakterem a kyselinkou je příjemnější, svěží s vůní citrusových plodů.

Kombinace s jídlem: výborně hodí k různým předkrmům, včetně plodů moře, ke grilovanému telecímu masu, k rybám (i uzeným), k sýrům s modrou plísní

  • Kerner

Víno je zelenožluté až slámově žluté, má intenzivní ryzlinkovou vůni s vyšší kořenitostí a s tóny tmavého medu. Kerner je plné, elegantní a přitažlivé víno.

Kombinace s jídlem: výborně hodí k různým předkrmům, včetně plodů moře, ke grilovanému telecímu masu, k rybám (i uzeným), ke chřestu a mnoha druhům sýrů, zvláště k roztíratelným.

  • Müller Thurgau

Víno je zelenkavě žluté barvy s typickým jemně muškátovým, broskvovým, grepovým až vanilkovým buketem. V chuti je plné, lahodné a nevtíravé, harmonicky svěží.

Kombinace s jídlem: malé, lehké předkrmy, jednoduše upravená drůbež, ryby, měkké sýry

  • Muškát moravský

Světle žlutá barva a výrazné aroma jsou typické pro tento lehčí typ vína. Je příjemně svěží a má harmonický charakter s muškátově květinovou vůní a vůní citrusových plodů. Využívá se hlavně pro známková vína.

Kombinace s jídlem: husí játra, jemné paštiky, chřest, dezerty

  • Neburské

Výrazná květnatost až lesní vůně je v tomto víně doprovázena jemnými kouřovými tóny. V chuti má víno bohatou strukturu malin, grepu, kandovaného ovoce, avokáda a medovou svěžest s harmonickou kyselinkou.

Kombinace s jídlem: zeleninové polévky, vařené hovězí maso, roštěná, pečený bažant, k vepřovému nebo telecímu masu ve vlastní šťávě, pikantní studené kuchyni a jemně aromatickým sýrům.

  • Pálava

Víno je žluté až zlatožluté barvy, s intenzivní, až tramínovou vůní, plné a harmonické chuti s medově kořenitou dezertností, tóny čajové růže, vanilky, manga, banánů.

Kombinace s jídlem: kořenitá jídla, sladké úpravy masa, uzené a pařené sýry, dezerty

  • Rulandské bílé

Víno je zelenožluté barvy a jemné květinové vůně. Ve zralém víně se objevuje vůně hrušek, chlebové kůrky i lískových oříšků a vanilky. Víno je plné, elegantní, s minerální podstatou a pikantní svěžestí, nikdy nepostrádá kyseliny.

Kombinace s jídlem: uzené ryby a maso, zvěřina, paštiky, měkké sýry nátěrové

  • Rulandské šedé

Víno má krásnou nazlátlou barvu. Je velmi plné, hebké, extraktivní, s jemnými tóny pomeranče, medu, hrušky, karamelu a květin. Má typickou chlebnatou vůni i chuť, obsahuje vyšší procento alkoholu. Vysoké kvality dosahuje vyzráním v láhvích.

Kombinace s jídlem: kachna, drůbeží maso s nádivkou, sýry s ušlechtilou plísní, dezerty nebo ovocné bowle

  • Ryzlink rýnský

Barva vína je zelenkavá, delším ležením až zlatě zelenkavá. Vůni má jemně muškátovou, často připomínající vůni kvetoucích lip. Chuť je plná a harmonická, jde o víno s kořenitostí meruněk, broskví, ananasu, kdoulí či jablka. Víno z dobrých ročníků je nazýváno králem vín a vínem králů.

Kombinace s jídlem: kachna, drůbeží maso s nádivkou, sýry s ušlechtilou plísní, dezerty nebo ovocné bowle

  • Ryzlink vlašský

Toto víno se vyznačuje světle žlutozelenou barvou, neutrální a příjemně květinovou vůní. Vyšší jakostní stupně disponují šťavnatou kyselinou. Víno je plné, harmonické a podbízivé, vhodné do archívu.
Vhodné pro  k archivaci.

Kombinace s jídlem: zeleninová jídla i polévky, sladkovodní ryby, bílé sýry nebo jemné paštiky

  • Sauvignon

Víno je světle zelené až zelenožluté barvy, s výraznou vůní po kopřivách, broskvích, angreštu nebo až černém rybízu (podle ročníku a půdy), což se projevuje i v chuti. Nazráváním v láhvích se mění na harmonické, lahvově zralé víno.

Kombinace s jídlem: studené předkrmy, těstoviny, bílá masa, chřest, plísňové nebo kozí sýry

  • Sylvánské zelené

Víno má zelenožlutou barvu s neutrální a jemně kořenitou vůní. Je lehké, prezentující se příjemným dojmem. Víno s typickým jemně broskvovým někdy i vanilkovým buketem je v chuti plné, lahodné a harmonicky svěží.

Kombinace s jídlem: má široké uplatnění v gastronomii. Hodí se i k tučnějším pokrmům.

  • Tramín červený

Barva vína je vyšší, žlutá až zlatožlutá, s velmi silnou extraktní vůní připomínající vůni chryzantém. Chuť je intenzivní, kořenitá, plná s medovými tóny, hrozinkami, čajovou růží a skořicí. Víno je lahodné a někdy až fádní, protože obsahuje malé množství kyselin. Svým ocelovým charakterem připomíná těžká jižní vína.

Kombinace s jídlem: husí játra, dezerty, ovčí sýry, uzené ryby a kořenitá jídla

  • Veltlínské zelené

Víno je zelenožluté barvy a větší škále aromatických látek dominuje vůně lipového květu. Je kořenité a může přecházet až do pepřnatosti. Při zrání vína v láhvích se objevují mandlové tóny. Víno je středně plné a podbízivé.

Kombinace s jídlem: jednoduchá jídla domácí kuchyně, vařené hovězí, drůbeží maso, smažené ryby

Uchovávání a podávání vín:

Skladování: Bílá vína skladujte při teplotě 9–11°C
Servírování:
 podávejte při teplotě 11–13°C